Coating dakpannen
- Wat is het coaten van dakpannen?
- Wat zijn de voordelen van het coaten van dakpannen?
- Wat kost het coaten van dakpannen?
- Kun je (alle) dakpannen spuiten?
- Hoe gaat het coaten van dakpannen?
- Verschil tussen impregneren en spuiten?
- Waar bestaat de coating uit?
1. Wat is het coaten van dakpannen?
Bij de meeste daken met dakpannen kunt u er voor kiezen een dakcoating aan te laten brengen. Het aanbrengen van een dakcoating biedt een nieuwe bescherming voor uw dak. De coating zorgt voor een waterafstotende laag die ervoor zorgt dat vuil zich niet gaat hechten aan de dakpannen.
Een van de belangrijkste effecten van het coaten van dakpannen is dat er geen vocht meer in de dakpannen dringt. Vooral bij betonpannen treedt er na verloop van tijd schade op aan het dak doordat vocht zich in de pan dringt door verwering en mosvorming. Bij vorst gaat het water uitzetten. Zo ontstaan er scheurtjes en worden de pannen poreus en vertonen steeds meer slijtage en uiteindelijk resulterend in lekkages.
Door het aanbrengen van een op kleur gemaakt rubberachtige coating-laag worden dakpannen optimaal beschermd. Algen en mos krijgen geen kans zich te hechten aan de dakpannen. Het water spoelt namelijk alle vervuiling weg. En doordat het water wegspoelt blijft uw dak ook beschermd tegen vorstschade.
2. Wat zijn de voordelen van dakpannen coating
1. Lagere onderhoudskosten door langere levensduur van het dak
2. Lagere energiekosten door lager energieverbruik
3. Verbeterde uitstraling van de woning of bedrijfspand
4. Milieuvriendelijke oplossing: veilig voor mens en milieu
5. Hogere opbrengst van eventuele zonnepanelen
3. Wat kost het coaten van dakpannen?
Natuurlijk zouden we graag op afstand een mooie prijs geven. De prijs voor het coaten van uw dakpannen is echter afhankelijk van de te gebruiken coating, de staat van het dak, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van boeidelen, dakkapellen of schoorstenen. Met andere woorden, hoe snel kunnen wij uw dak van een prachtige coating voorzien.
We komen daarom altijd eerst kijken om het werk op te nemen en u van een exacte prijsofferte te voorzien. Dat is natuurlijk altijd vrijblijvend.
4. Kun je alle dakpannen coaten?
Betonnen dakpannen zijn in Nederland de meest voorkomende dakpannen en het beste geschikt voor coating. Door weersinvloeden hebben ze veel te verduren met als gevolg: vochtige, verweerde en poreuze dakpannen. De beschermende toplaag van oudere betonnen dakpannen is meestal volledig weg, waardoor ze gaan vergruizen. Door middel van dakcoating wordt dit proces gestopt door het aanbrengen van een duurzame toplaag. Tevens ziet uw dak er als nieuw uit.
Het moment om betonnen dakpannen te coaten is als ze mat van kleur zijn en verweerd zijn in combinatie met algen aangroei. Bij sneldekpannen is dit vaak vanaf 8 jaar oud en granulaatpannen gemiddeld als deze 27 jaar oud zijn.
Keramische en gebakken dakpannen zijn niet zo poreus als betonpannen. Hierdoor verweren ze minder snel, gaan langer mee en ziet het dak langer mooi uit. Het is niet precies aan te geven na welke tijd keramische en gebakken dakpannen gecoat dienen te worden. Soms is dit bijvoorbeeld pas na 50 jaar. Hierna zien er weer als nieuw uit en is uw dak optimaal beschermd.
Ook leien daken worden na verloop van tijd poreus. Algen en mos krijgen zo vat op de leien pannen en gaan groeien. Een leien dak is in de regel ook prima te coaten. Door deze te coaten worden ze optisch weer mooi en goed beschermd.
De enige daken die niet gecoat kunnen worden zijn geglazuurde dakpannen.
5. Hoe gaat dakcoating in zijn werk?
Voordat we de coating op de dakpannen aanbrengen, gaan we eerst de dakpannen reinigen. Het mos, de algen en schimmels worden eerst verwijderd en het vuil wordt grondig van de dakpannen gespoeld. Dat gebeurt altijd milieuvriendelijk en zonder chemische middelen. Uiteraard zorgen we ervoor dat bij vervuiling van de windveren, boeidelen, gevels, kozijnen en ramen deze netjes en schoon opgeleverd worden.
Na het reinigen van het dak blijven er altijd sporen van bacteriën, schimmels, algen en mossen achter. Hiervoor spuiten we de dakpannen in met een desinfectant (een anti alg- en mosmiddel). Deze desinfectant is milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Voor een optimale hechting van de coating aan de dakpannen wordt vervolgens een primer aangebracht.
Voordat we gaan coaten, plakken we eerst de windveren, boeidelen, de schoorsteen en eventueel een dakkapel af. Dit voorkomt dat er ongewenst coating op vernevelt wordt.
Dan brengen we coating in twee lagen op de dakpannen aan. Dit doen we door gebruik van een airless verfspuit. Deze spuit coating onder hoge druk op de dakpannen. Hierdoor ontstaat de meest optimale verneveling. Door het aanbrengen van twee lagen krijgen we een 100% kleur dekkend geheel.
Let op: er zijn partijen die dakcoating aanbrengen in 1 laag. Daardoor zijn zij aanzienlijk goekdoper, maar u krijgt dan ook maar de helft van de kwaliteit van de coating.
6. Verschil tussen coaten en impregneren
Er is een groot verschil tussen coaten en impregneren. Net als bij geimpregneerd hout of geïmpregneerde gevels trekt bij het impregneren het middel in het oppervlak waardoor het water en vuilafstotend wordt. Bij coaten wordt er een soort rubberachtige verflaag op de dakpannen aangebracht. Bij het coaten worden scheurtjes en andere kleinere onvolkomenheden in de dakpannen gevuld waardoor de dakpannen nog langer meegaan.
Daarnaast heb je bij dakcoating de keuze een kleur naar wens op de dakpannen aan te brengen. Dakpannen impregneren is altijd kleurloos.
7. Samenstelling dakcoating
Het keramische filter van ClimateCoating ThermoActive is een zeer effectieve afwerking van daken. Het wordt toegepast op (licht) hellende daken (bitumen, EPDM, metaal en dakpannen). Het zorgt voor een hoge zonlichtreflectie en blokkeert UV-straling. Het heeft een grote, positieve invloed op de temperatuur in ons binnenklimaat. Het met GREENGUARD GOLD gecertificeerde keramische filter is ultra dun, robuust en elastisch en leverbaar in alle mogelijke kleuren.